Zou het niet prachtig zijn om elke maand meer geld over te houden zodat je dit bedrag kunt sparen of beleggen? Met de volgende acht tips kan je behoorlijk wat geld besparen.
1. Schrap in jouw abonnementen
Spit je betaalrekening en creditcard maar eens door en je zult zien dat je nogal wat abonnementen hebt. Misschien maakt je wel geen gebruik meer van dat abonnement op de sportschool, lees je de krant eigenlijk altijd op jouw mobiel, belandt dat tijdschrift op de grote stapel en win je bijna nooit iets in die loterij. Bekijk al die abonnementen kritisch en je zult zien dat je wel zonder een aantal kunt.
Je kunt er ook aan denken om de kosten van abonnementen te delen. De grote streamingdiensten zoals Spotify, Netflix en Disney+ hebben abonnementen voor meerdere gebruikers tegelijkertijd. Het mooie hiervan is dat je niet in één huis hoeft te wonen.
2. Stap over op goedkopere abonnementen
Wil je een abonnement niet kwijt dan kan je kijken of het misschien goedkoper kan. Dat kan bij een andere aanbieder maar je kunt ook bij je huidige aanbieder goedkoper af zijn. Gebruik je wel alle belminuten en MB’s van je bundel? Heb je die vaste telefoon nog wel nodig? Als je nog verschillende aanbieders van televisie, internet en telefoon hebt kan je besparen met alles-in-1.
3. Besparen op boodschappen
Je kunt op verschillende manieren besparen op jouw boodschappen. Door minder vaak naar de supermarkt te gaan, één of twee keer per week, kom je minder in de verleiding om extraatjes te kopen. Als je dan ook nog een boodschappenlijstje maakt (en je daar ook aan houdt) lukt het je om minder uit te geven in de supermarkt.
Verder kan je natuurlijk zoveel mogelijk gebruikmaken van aanbiedingen. Koop dan van houdbare producten wat meer in. Huismerken kopen in plaats van dure A-merken scheelt je ook geld. Kijk ook eens in de onderste schappen. Supermarkten plaatsen daar de goedkoopste producten.
4. Overstappen naar een andere energieleverancier
Het loont om elk jaar voor elektriciteit en gas over te stappen naar een andere energieleverancier. Zo profiteer je optimaal van aantrekkelijke tarieven en vaak pak je dan elk jaar weer een welkomstbonus mee.
Wil je liever niet naar een andere energiemaatschappij bel dan toch naar jouw huidige leverancier om te zeggen dat je er aan denkt over te stappen. Vaak wordt er dan standaard een mooie korting om je als klant te behouden aangeboden.
5. Check jouw verzekeringen
Bekijk of jouw verzekeringen misschien goedkoper kunnen. Het zou heel goed kunnen dat je voor bijvoorbeeld jouw autoverzekering, zorgverzekering of inboedelverzekering bij een andere verzekeraar goedkoper uit bent. Aan de andere kant zijn er ook verzekeraars die korting geven als je meer verzekering bij hun afsluit. Misschien loont het hierdoor om al jouw verzekeringen bij dezelfde verzekeraar onder te brengen.
Kijk ook eens kritisch of je al jouw verzekeringen nog wel nodig bent. Is die aanvullende zorgverzekering, die verzekering voor jouw mobieltje en die rechtsbijstandsverzekering nu echt nodig? Als je wat geld achter de hand hebt is het vaak voordeliger om je niet voor dit soort zaken te verzekeren.
Je kunt ook denken aan een hoger eigen risico. Maak je weinig gebruik van de zorg dan kan je door het ophogen van het eigen risico veel besparen op de zorgpremie. Bij veel andere verzekeringen is het ook mogelijk om het eigen risico te verhogen.
6. Geef minder uit aan producten
Heb je een leuk product in een winkel gezien koop het dan niet direct maar bekijk of het online goedkoper te krijgen is. Je kunt ook kijken of je het product met korting kunt kopen in de ING winkel met punten of misschien is daar een kortingsvoucher te vinden. Ook in de Air Miles Shop zijn producten met korting te vinden of je kunt ze helemaal met Air Miles betalen.
7. Bespaar op de hypotheek
Heb je wat spaargeld dan kan je er over nadenken om extra af te lossen op je hypotheek. De rente op een spaarrekening is bijna nul waardoor het aantrekkelijk kan zijn om een deel van het geld in jouw huis te steken. Door extra af te lossen op de hypotheek breng je de maandelijkse kosten omlaag.
Het is wel verstandig om je te laten adviseren door een hypotheekadviseur. Bij sommige hypotheekvormen zoals een spaarhypotheek is aflossen namelijk niet verstandig. Bovendien heeft een lager hypotheekschuld gevolgen voor jouw hypotheekrenteaftrek.
Een andere manier om te besparen op je hypotheek is kijken of de risico-opslag kan vervallen. Heb je een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) dan betaal je vaak extra rente aan de geldverstrekker. Dat wordt de risico-opslag genoemd. Is de WOZ-waarde van jouw woning nu hoger dan bij het afsluiten van de hypotheek of heb je extra afgelost dan kan jouw hypotheekrente misschien wel omlaag.
8. Besparen op je auto
Je kunt radicaal op jouw autokosten besparen door jouw auto weg te doen. Gebruik dan een deelauto, huur af en toe een auto of ga met het openbaar vervoer en de (elektrische) fiets. Heb je nu een diesel met de daarbij horende hoge wegenbelasting en maak je niet zoveel kilometers dan kan je overwegen over te stappen naar een benzine, hybride of elektrische auto.
Wil je jouw huidige auto houden dan kan het nooit kwaad om te kijken of jouw autoverzekering goedkoper kan. Is jouw auto al wat ouder dan kan je ook de verzekering aanpassen van WA plus casco (all risk) naar alleen WA.