In 2020 zijn meer huishoudens gaan beleggen. Het aantal beleggende huishoudens is op 1,75 miljoen gekomen. Dit is een stijging van 17% ten opzichte van vorig jaar. Als oorzaken van de populariteit van beleggen wijst onderzoeker Kantar de lage spaarrente en corona aan.
Groei beleggers hoogste sinds jaren ’90
Kantar (voorheen TNS NIPO) doet sinds 1996 onderzoek naar particuliere beleggers. Ze zien nu dat 22% van de Nederlandse huishoudens beleggingen, zoals aandelen of beleggingsfondsen, heeft. Al vier jaar op rij stijgt het aantal beleggers. Een groei van 17% is uitzonderlijk. Alleen eind jaren ’90 waren de groeicijfers hoger. Toen was 25% aan het beleggen geslagen.
Het lijkt er ook niet op dat de groei tot stilstand komt. Van de huishoudens die dat nu nog niet doen heeft 12% het plan om in 2021 wel te gaan beleggen. Zo’n hoog percentage kwam de afgelopen jaren niet voor.
Lage spaarrente en corona
De groeiende populariteit van beleggen valt te verklaren door de lage spaarrente. Volgens Kantar zien steeds meer mensen in dat bij beleggen het rendement op de lange termijn hoger is.
Een andere oorzaak van de stijging van het aantal beleggers is corona. Doordat we meer thuis zijn hebben we tijd om na te denken over beleggen.
Opmars zelf beleggen en duurzaam beleggen
Volgens het onderzoek van Kantar is zelf beleggen meer in trek. Bij zelf beleggen beslis je zelf in welke aandelen, beleggingsfondsen of ETF’s je geld steekt. Vermogensbeheer is een andere optie om te beleggen. Voor de “gewone” man/vrouw gaat het om geautomatiseerd vermogensbeheer. Aan de hand van een online vragenlijst wordt een beleggingsprofiel vastgesteld. Bij zo’n profiel hoort dan een standaard samenstelling van een beleggingsportefeuille.
Net als in voorgaande jaren ging in 2020 de opmars van duurzaam beleggen door. Meer beleggers gaan (ook) duurzaam beleggen en duurzame beleggers verduurzamen hun beleggingsportefeuille verder.